Prodaja - Kako izabrati motor za kliznu kapiju

Kako izabrati motor za kliznu kapiju

Kako izabrati motor za kliznu kapiju

03.10.2021.

Kod kliznih kapija se izbor motora svodi na dve važne činjenice a to su težina kapije i učestalost korišćenja. Jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavamo pri instalaciji motora su loši točkići ili loše napravljena kapija. Točkiće za klizne kapije i kvalitet izrade ćemo da ostavimo za neku od narednih tema.

Osnovni preduslov za automatizaciju kapije motorima je da kapija radi savršeno. Kapija celim putem mora da se kreće glatko, bez kočenja, zapinjanja i bilo kakvih prepreka. Kada ste se uverili da kapija nema problema pri ručnom otvaranju, onda sledi izbor motora za pokretanje kapije. Motori za klizne kapije se proizvode za određene težine kapija. Pravilo je da treba izabrati jači motor od težine Vaše kapije. Na primer: ako je kapija teška 300 kg, onda nikako ne kupujte motor za kapiju do 300kg. U početku će to verovatno da radi ali već posle nekoliko meseci može doći do prvih problema. Obično kada neko ima automatizovanu kapiju, veoma se brzo navikne na otvaranje kapije na daljinski, ali zaboravi da je njegovoj kapiji potrebno održavanje jednom u 6 meseci. Kada počne da se povećava trenje usled ne podmazivanja ili loših točkića za kapiju, pomenuti motor do 300kg neće više moći da pokreće kapiju. Počeće problemi sa malom brzinom otvaranja, sa pregrevanjem motora, prestankom rada i promenom smera motora (kada se kapija teško kreće, kontrolna jedinica često to tumači kao nailazak na prepreku pa menja smer). Zato je veoma važno da pri izboru motora odaberete motor koji je nešto jači od nazivne snage. Italijanski proizvođači nekada čak preteruju sa nazivnom snagom motora. U idealnim uslovima i sa ugrađenim kvalitetnim točkićima ti motori mogu da pokreću nazivnu težinu kapije.

Ako ne želite probleme sa Vašom motorizovanom kapijom, odaberite nešto jači motor.

Učestalost korišćenja je podatak koji može imati velike posledice na Vašu automatizovanu kapiju. To je podatak koji ima svaki električni motor a govori koliko vremena u toku jednog sata motor može da radi. Motori na 220V imaju učestalost korišćenja mnogo manju i koriste se uglavnom za privatne kuće ili mali broj korisnika. Osnovni problem je što nakon nekoliko otvaranja (naročito na visokim temperaturama) motor se pregreje, aktivira se termo zaštita motora (zaštita od pregrevanja) i motor ne radi dok se ne ohladi. Termo zaštita se uglavnom aktivira na 130-150 stepeni. Možda Vam do deluje mnogo ali neki motori tu temperaturu dostignu već posle nekoliko uzastopnih ciklusa. Naša iskustva govore da kupci uglavnom koriste automatizovanu kapiju mnogo ćešće nego što to kažu pre kupovine i ugradnje motora. To je i razumljivo. Ja lično nikad ne otvaram svoju pešačku kapiju koja se nalazi pored motorizovane klizne kapije. Daljinski upravljač mi je uvek pri ruci i otvaram kapiju jednim klikom na daljinski.

Mi smo se opredelili za uvoz i prodaju niskonaponskih 24V dc motora. Oni su se pokazali u praksi kao jako izdržljivi i nikada nismo imali problema zbog pregrevanja. Problem dc motora je što su skuplji ali smo u saradnji sa našima partnerima iz STAGNOLI napravili specijalnu cenu za naše kupce i prodajemo niskonaponske 24V dc motore po ceni motora na 220V.


Scroll